از ویندوز 98 تا سیستم عاملهای ابری
تا کنون هر بار اسم سیستم عامل به گوش ما میخورد ناخودآگاه یاد نصب ویندوز میافتادیم، و مشکلات آن که از تهیه CD گرفته تا نصب درایورها ما را مشغول خود میکرد. در سالهایی که تازه ویندوز به ایران رسیده بود نصب سیستم عامل ویندوز 98 و xp خود یک پروژه تمام مهندسی بود، و هر کس میتوانست یک سیستم عامل نصب کند یک مهندس به حساب میآمد. رفته رفته نصب سیستم عاملها آسان و آسانتر شد تا جایی که با زدن چند Next سیستم عامل نصب میشد. اما داستان سخت افزار همیشه یک معضل قدیمی بوده است، البته با آمدن درایور پکها شاید این مشکل حل شده بود، اما سیستم عامل ویندوز 10 رویکردی مدرن در نصب درایور از خود نشان داد و با استفاده از اینترنت تمامی درایورها را به صورت اتوماتیک نصب میکرد.
در لینوکس شاید مشکلات درایور کمتر بود چون کمتر کسی برای کار گرافیکی به لینوکس مراجعه میکرد و این عدد حدود صفر بود. البته سیستم لینوکس مورد توجه برنامه نویسها بود، شاید علت این بود که میتوانستند تمام تنظیماتش را عوض کنند و با آن احساس راحتی میکردند.مکینتاشیها هم که دامن خود را به این بحثها آلوده نکردند و با یک هزینه درست و حسابی از بند همه این مسائل راحت شدند. گرافیستها هم علاقه زیادی به سیستم عامل مک نشان دادند ولی مک هم در گرافیک محدودیت داشت و قیمتش نیز بسیار بالا بود .فقط ویندوز بود که یار قدیمی دسکتاپیها بود و میتوان گفت بالاترین بازار دسکتاپ را به خود تخصیص داده البته طرفداران ویندوز دسکتاپ فقط قشر خاصی نبودند و همه اقشاری که با رایانه سر و کار داشتند تقریبا با این سیستم آشنا هستند.
اما مشکل بزرگی وجود داشت. شما هنوز هم برای دسترسی به سیستم عامل خود باید دسترسی فیزیکی به سیستمتان داشته باشید و نکته مهم دیگر اینکه شما محدود به سخت افزارتان هستید، و نهایت رم و cpu که میتوانید در اختیار داشته باشید منحصر به سخت افزارتان است. با گسترش تکنولوژِی و تعویض سخت افزارها گهگاه سیستم عاملهای جدید نمیتوانستند خود را با سخت افزار ها هماهنگ کنند و مشکلات ارتباط سخت افزار و سیستم عامل همچنان ادامه داشت. برای ارتقا سیستم هم باز با محدودیت مواجه بودیم چون مادربرد سیستمها ظرفیت محدودی را پشتیبانی میکردند.و این مشکلات پا برجا بود تا اینکه ابرهای تکنولوژی رخ نشان دادند.
با ظهور رایانش ابری برگ جدیدی در سیستم عاملها ورق خورد و سیستمهای ابری پا به عرصه رقابت گذاشتند. البته این سیستمها در کشور ما شاید زیاد شناخته شده نباشند اما در سالهای آینده قطعا شما هم کم کم مشتری این سیستمها خواهید شد.
تفاوت سیستم عاملهای سنتی با سیستم عاملهای ابری
در سیستم عاملهای سنتی شما بدون نیاز به اینترنت و داشتن یک نسخه از سیستم عامل میتوانستید سیستم عامل خود را بر روی دستگاهتان نصب کنید. البته دسترسی فیزیکی تا 90 درصد الزامی بود(10 درصد هم برای os develop zero touch است که متخصصان قادر به انجام آن هستند و نیازی به حضور فیزیکی نیست) اما شما در سیستم عاملهای ابری که بر روی سرورهای ابری نصب میشود تنها با یک خط اینترنت میتوانید یک سیستم عامل کامل در اختیار داشته باشید.
سیستم عاملهای سنتی متکی به سخت افزار بودند و در صورت سوختن هارد ممکن بود تمامی اطلاعات شما حذف شود. اما سیستم عاملهای ابری وابسته به درایوهای ابری هستند و اطلاعات شما از بین نخواهد رفت.
دسترسی به سیستم عاملهای سنتی از راه دور با پرو تکلهای خاص مانند RDP، vnc و یا HTML5 امکان پذیر است، اما این پروتکلها نیاز به تنظیمات خاص دارد، و تضمین امنیت آنها امر دشواری است. اما در سیستم عاملهای ابری شما تنها به یک مرورگر نیاز دارید و فرقی ندارد دستگاه شما تبلت، گوشی هوشمند و یا لپتاپ باشد و امنیت شما در ابر تضمین میشود.
یکی از معضلات بزرگ در سیستم عاملهای قدیمی ویروس است، که همچنان این مشکل وجود دارد و هزینه زیادی هر ساله باید برای محافظت از سیستم عاملتان پرداخت کنید(البته آنتی ویروسهای رایگان هم هستند که به جای نابودی ویروس با آن زندگی میکنند) اما سرورهای ابری مجهز به فایروالها و سیستمهای آنتی ویروس قدرتمند هستند که امنیت اطلاعات و سیستم عامل شما را تضمین میکنند.
از مزایای سیستم عامل ابری این است شما با ضعیفترین سیستم و تنها یک خط اینترنت خوب میتوانید قویترین سیستم را دارا باشید و کارهای بزرگی انجام دهید البته این مورد شباهت زیادی به ماشین های مجازی دارد اما نکته اساسی نوع دسترسی شما به سیستم عامل است. همچنین شما در سیستم عامل ابری دغدغه سخت افزار ندارید
البته سیستم عاملهای ابری را باید اجاره کرد. این مسئله را میتوان با مثال زیر بسیار ساده بیان کرد که، شما یا میتوانید یک خانه مجلل با قیمت بالا خریداری کنید و تمام هزینه ها از جمله تعمیرات،امنیت و … را خود بر عهده بگیرید، یا اینکه با هزینهای بسیار کمتر آن را اجاره کنید و تمام مسئولیتها گردن صاحبخانه باشد.
نصب سیستم عامل ابری
این سیستم عاملها هم می توانند به صورت مستقل بر روی یک سخت افزار نصب شده و بعد از ارتباط با اینترنت می توانید برنامه ها را بارگذاری و استفاده کنید و هم می توان از آنها به صورت web-base استفاده نمود و بستر کاری شما یک سیستم عامل سنتی باشد.
با توجه به مطالب فوق این نکته را باید در نظر گرفت که نصب یک سیستم عامل بر روی سرور ابری آن را تبدیل به سیستم عامل ابری نمیکند و این عمل تنها بخش iaas راپشتیبانی میکند، سیستم عاملهای ابری فراتر عمل کرده و دارای زیر ساختهای IaaS،PaaS و SaaS به صورت یکجا هستند و انتظار میرود خدمات این سیستم عاملها هر روز گسترش پیدا کند.
اسامی بعضی از سیستم عاملهای ابری به شرح زیر است
- Netvibes
- Amoeba OS
- Slap OS
- EyeOS
- CloudMe
- OSv
- Ghost
- Cloudo
- Joli OS
- SilveOS
و سیستم عاملهای ابری دیگر که با استفاده از تکنولوژی رایانش ابری و و همچنین بهرهوری از سرورها و خدمات ابری نسلی نو از سیستم عاملها را به ارمغان آوردهاند.