
دیتابیس ابری چیست و چه کاربردی دارد؟
در سالهای گذشته تکنولوژی ابری با استقبال بسیار زیادی مواجه شدهاست و از آن در زمینههای مختلف ایجاد سرور، گیمینگ و اجرای نرم افزارهای مختلف استفاده میشود. یکی از نمونههای استفاده از یارانش ابری، دیتابیس ابری است. در این مقاله به صورت ساده دیتاسنتر ابری را توضیح دادهایم و مزیتها و چالشهای آن را بیان کردهایم. با ما همراه باشید.
دیتابیس چیست؟
برای اطلاع از دیتابیس ابری ابتدا بهتر است با مفهوم دیتابیس آشنا شویم. دیتابیس به مجموعهای از اطلاعات و دادههای دستهبندی شده و سازمان یافته گفته میشود که معمولا به صورت الکتریکی داخل کامپیوتر ذخیره میشود. به زبان سادهتر، دیتابیس محل نگهداری اطلاعات است. دیتابیس بر اساس نوع ذخیرهسازی و ساختار، انواع مختلفی دارد. قدیمیترین نوع که در دهه 1980 بسیار رواج پیدا کرد، دیتابیس Rational (منطقی) بود. این ساختار مجموعهای از قطعات فیزیکی بود که از یک میز با ردیفها و ستونهای مختلف تشکیل میشد.
با گذر زمان دیتابیس دستخوش تغییرات زیادی شد و با پیشرفت تکنولوژی در انواع متفاوت و بهروزتری ارائه شد. امروزه دیتابیس ابری با بهرهوری از رایانش ابری، در حال گسترش است و کم کم رقبای خود را کنار میزند.
دیتابیس ابری چیست؟
دیتابیس ابری یکی از سرویسهای ارائه شده توسط رایانش ابری است. سیستم رایانش ابری مدلهای مختلفی از سرویس را ارائه میدهد. در دیتابیس ابری، نوع سرویس ارائه شده دیتابیس است که با عنوان Database-as-a-service یا دیتابیس بعنوان سرویس (DBaaS) شناخته میشود. در این سیستم، دیتابیس به روش رایانش ابری برای استفاده کاربران ایجاد میشود و هر کاربر میتواند متناسب با نیاز خود از آن استفاده کند. در واقع، الگویی برای مدیریت دادهها است که در آن یک نفر سوم بعنوان host، از دیتابیس اصلی مراقبت میکند و امکانات نرمافزاری و سختافزاری مرتبط را به کاربران ارائه میدهد. کاربر میتواند بدون راهاندازی دیتاسنتر فیزیکی، نصب نرمافزار یا پیکربندی و انجام اقدامات لازم برای نگهداری از دیتابیس، از آن استفاده کند.
بر اساس نوع سرویس، DBaaS میتواند PaaS، IaaS یا SaaS باشد. تامین کنندگان دیتابیس به همراه تامین کنندگان ابری با همکاری یکدیگر شرایطی فراهم کردند که کاربران بتوانند از مزایای رایانش ابری برای ذخیره دادههای خود استفاده کنند.
کاربرد دیتابیس ابری
این مدل دیتابیس برای بیزنسهای کوچک و متوسط که بخش آیتی تخصصی ندارند بسیار مناسب است. سرویسدهی و نگهداری از دیتابیس نیاز به هزینه و نیرو متخصص دارد که پرداختن به آن در توان تمام کسب و کارها نیست. با استفاده از این تکنولوژی، کسب و کارهای کوچک و متوسط مسئولیت نگهداری و سرویس دیتابیس را برعهده نمیگیرند و صرفا از خدمات آن استفاده میکنند، درنتیجه میتوانند با پرداخت هزینه کمتر از تمام بسترهای مورد نیاز برای گسترش و پیشرفت خود استفاده کنند.
از طرف دیگر، استفاده از دیتابیس ابری برای کسب و کارهایی که نیاز به تنظیمات دقیق و سختگیرانه دیتا دارند گزینه مناسبی نیست. بعلاوه، کاربریهایی که نیاز به عملکرد بهینه و uptime 99.99 درصدی دارند بهتر است که از دیتابیسهای درون سازمانی استفاده کنند. این به این معنی نیست که نمی توان از دیتابیس ابری برای کاربریهای حیاتی استفاده کرد، اما تا به امروز از این سرویس بیشتر برای مواردی که خیلی حیاتی نیستند استفاده شده است.
ویژگی های کلیدی دیتابیس ابری
- پایگاه دادهای است که از با تکنولوژی ابری ایجاد شده و در دسترس کاربران قرار گرفتهاست.
- به کاربران سازمانی اجازه میدهد که بدون خرید سختافزار اختصاصی، پایگاه داده خود را داشتهباشند.
- کاربر امکان مدیریت آن را دارد.
- از طریق یک رابط وب یا API ارائه شده توسط تامین کننده، میتوان به آن دسترسی داشت.
مزایای دیتابیس ابری
دیتابیس ابری مزایای مالی، عملیاتی و استراتژیک قابل توجهی را به کسب و کارها ارائه میدهد که شامل موارد زیر میشود:
-
مقرون به صرفه بودن
با استفاده از دیتابیس ابری کسب و کارها صرفا بر اساس مقدار استفاده از منابع مصرفی خود پرداخت میکنند و نیازی نیست که ظرفیتهای اضافی برای نیازهای احتمالی آینده خود تهیه کنند. در واقع خیلی منعطف است و میتواند با توجه به حجم استفاده تغییر کند. همچنین با توجه به اینکه دیتابیس فیزیکی نیست، نیاز به پرداخت هزینههای نگهداری و سرویس دهی ندارد.
-
مقیاس پذیری
به جرات میتوان گفت که نقطه تمایز اصلی دیتابیس ابری این است که شما میتوانید در زمان اوج کار خود حجم بیشتری تهیه کنید و زمانی که نیاز ندارید، حجم مصرفی را کم کنید. در واقع استفاده از رایانش ابری به شما این اجازه را میدهد که بر اساس میزان نیاز خود از این دیتابیس استفاده کنید.
-
مدیریت کم هزینه و راحت
کسب و کارها با تهیه دیتابیس ابری میتوانند مصرف خود را مدیریت کنند. با استفاده از این سرویس شما میتوانید جوانبی که از نظر شما مهم است مدیریت کنید، اما نیاز به داشتن نیروی کار و فضای مورد نیاز برای حفظ و نگهداری یک دیتابیس فیزیکی را ندارید. در نتیجه از نظر مدیریت و نگهداری، نیاز به انرژی کمتری دارد.
-
امنیت داده ها
تامین کنندگان دیتابیس ابری به طور معمول امنیت بسیار بالایی را تامین میکنند که شامل ویژگیهایی مانند رمزگذاری پیش فرض دادهها در حالت استراحت، حین انتقال و هویت ادغام شده (integrated identity)، و همچنین دسترسی به کنترلهای مدیریتی میشود.
-
کاهش ریسک
وقتی شما از یک تامین کننده، دیتابیس ابری تهیه میکنید؛ این شرکت میزان uptime و سطح خاصی از خدمات را تضمین میکند که با عنوان SLA (Service Level Agreement) تعریف میشود. اگر اتفاقی رخ دهد که شما میزان سرویسی که از پیش توافق شده را دریافت نکنید، تامین کننده موظف است که مشکل را جبران کند. در نتیجه ریسک حفظ شرایط و uptime دیتابیس برای شما بسیار کمتر است و حتی در صورت بروز خطا، این نقص جبران میشود.
-
حفظ کیفیت نرم افزاری
تامین کنندگان برای حفظ کیفیت خدماتی که ارائه میدهند، تمامی نرمافزارهای مورد نیاز برای ارتقا و گسترش دیتابیس خود را تهیه و به کار گرفتهاند. در نتیجه اگر نیاز به ارتقای دیتابیس ابری خود داشتید، نباید نگران ملزومات نرمافزاری و سختافزاری مورد نیاز خود باشید. تمام آنچه نیاز دارید از قبل پیش بینی و تهیه شدهاست.
چالشهای دیتابیس ابری
دیتابیس ابری همانند تمام سرویسها و تکنولوژیها، در کنار خدماتی که ارائه میدهد چالشهایی نیز دارد. از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
نداشتن کنترل بر زیرساخت های فیزیکی
زیرساختهای فیزیکی آیتی همیشه دو جنبه مثبت و منفی دارد. داشتن یک دیتابیس اختصاصی به شما این اجازه را میدهد که در هر زمان نیاز داشته باشید به زیرساختهای آن دسترسی داشته باشید و تغییرات مد نظر خود را اعمال کنید. اما سرویس دهی و نگهداری از آن نیز نیاز به دانش، هزینه و تخصص دارد. از مشکلاتی که میتوان برای دیتابیس ابری در نظر گرفت این است که شما به ساختار اصلی و فیزیکی دیتابیس خود دسترسی ندارید. اما جنبهی دیگر این چالش آن است که شما دغدغههای مربوط به حفظ و نگهداری دیتابیس ابری را نخواهید داشت که خود میتواند سبب رشد سریعتر شرکتها باشد.
-
عدم دسترسی در صورت قطع ارتباط با دیتابیس اصلی
یکی از مسائلی که تمام کسب و کارها هنگام تهیه دیتابیس ابری باید در نظر بگیرند، داشتن اینترنت قوی است. ارتباط آنها با مرکز داده خود از طریق اتصالات اینترنتی برقرار است و در صورتیکه اینترنت قطع شود و یا مشکل از سمت تامین کننده ایجاد شود، تا زمانیکه مشکل برطرف شود دسترسی به اطلاعات به طور کامل از بین میرود. این چالش نیز در ابر زس به خوبی مد نظر قرار گرفتهاست و در صورت عدم بروز مشکل از سمت کاربر، زس کیفیت برقراری ارتباط را تضمین میکند. البته با توجه به پیشرفت تکنولوژی و اهمیت ارتباط اینترنتی در تمام صنایع، احتمال بروز چنین مشکلی به مراتب کاهش پیدا کردهاست.
-
تاخیر در دسترسی به اطلاعات
سرعت همیشه حرف اول را در تکنولوژی میزند. تمامی کسب و کارها در تلاش هستند تا سرعت خود را در همه زمینهها بالا ببرند تا در کنار کیفیت، بتوانند خدمات سریعتری ارائه دهند. هنگامی که برای کسب و کار خود دیتابیس ابری تهیه میکنید، مقداری زمان سپری میشود تا به دادههای خود دسترسی پیدا کنید. این مورد هنگامی که اطلاعاتی با حجم بالا در سرور قرار میگیرد بیشتر به چشم میآید که میتوان به عنوان یکی از چالش این دیتابیس در نظر گرفت. این چالش نیز در ابر زس مورد توجه قرار گرفته و با استفاده از تجهیزات بهروز، سرعت ارسال و ذخیره اطلاعات تا حد بالایی پوشش داده شدهاست.
چگونه دیتابیس ابری مناسب انتخاب کنیم؟
برای انتخاب دیتابیس مناسب، لازم است در ابتدا شرایط خود را بررسی کنید، نیازهای کسب و کار خود را برآورد کنید و میزان فضای مورد نیاز را تخمین بزنید. سپس با مراجعه به بهترین ارائه دهنده دیتابیس ابری خدمات مورد نیاز خود را با پشتیبانی کامل دریافت کنید.
ابر زس با بهرهمندی از بهترین نیروی کار و دانش بهروز در زمینه تکنولوژی ابری، بهترین بسترهای مورد نیاز برای راهاندازی و اداره کسب و کار را برای شما فراهم میکند. یکی از سرویسهایی که این مجموعه با خدمات منحصر به فرد خود ارائه میدهد، دیتابیس ابری است که شما میتوانید با خاطر آسوده این سرویس را از ابر زس خریداری کنید.