
فضای ذخیره سازی ابری
امروزه رایانش ابری در تمام زمینههای فناوری اطلاعات رخنه کردهاست. تقریبا برای تمام فرآیندهای روزانه و سیستماتیک از خدمات رایانش ابری استفاده میشود. رایانش ابری در زمینههای انجام بازی، ذخیره اطلاعات، ارائه نرمافزار در فضای آنلاین و … خدمات خود را ارئه میدهد. یکی دیگر از زمینههایی که تحت تاثیر رایانش ابری قرار گرفتهاست، ذخیره در فضای ابری است. با استفاده از این سیستم شما میتوانید فضای زیادی برای ذخیره اطلاعات خود داشته باشید و در هر زمانی که نیاز داشتید به آن دسترسی پیدا کنید. ما در ابر زس در مورد فضای ذخیرهسازی ابری، انواع و کاربرد آن اطلاعات کامل در اختیار شما قرار میدهیم.
ذخیره سازی ابری چیست
ذخیرهسازی ابری مدلی از رایانش ابری است که شما می توانید اطلاعات را از طریق یک تامینکننده سرویس ابری که وظیفه مدیریت و اجرای سرویس ذخیره اطلاعات را بر عهده میگیرد، در بستر اینترنت ذخیره کنید. این سرویس در صورت درخواست و به همراه هزینه و ظرفیت just-in-time ارائه میشود و با استفاده از این سرویس نیاز به خرید و مدیریت زیرساختهای ذخیره اطلاعات ندارید. این سرویس باعت میشود که دسترسی به اطلاعات با سرعت و ماندگاری بالا و مقیاس پذیری زیاد همیشه و همه جا امکان پذیر باشد.
ذخیره سازی ابری چگونه کار می کند
فضای ذخیرهسازی ابری از یک تامین کننده ابر که مالک و کنترل کننده ظرفیت ذخیره اطلاعات در فضای اینترنت است خریداری میشود و پرداخت آن به صورت پرداخت به میزان مصرف انجام میشود. این تامین کنندگان ظرفیت، امنیت و ماندگاری فضای ذخیرهسازی ابری را تامین میکنند تا دسترسی به اطلاعات را از تمام دنیا برای کاربران ممکن کنند.
برنامهها از طریق پروتکلهای سنتی ذخیرهسازی (traditional storage protocols) و یا به صورت مستقیم از طریق API به این اطلاعات دسترسی پیدا میکنند. خیلی از تامین کنندگان سرویسهای تکمیلی ارائه میدهند تا به جمعآوری، مدیریت، تامین امنیت و آنالیز اطلاعات در مقیاس بزرگ کمک کنند.
مزایای ذخیره سازی ابری
ذخیرهسازی اطلاعات در فضای ابری به بخش آیتی امکان تغییر در سه حوزه را میدهد:
-
هزینه کلی مالکیت
با ذخیرهسازی ابری، شما میتوانید در صورت نیاز از ظرفیت خود کسر کنید یا به آن اضافه کنید، عملکرد آن را با سرعت تغییر دهید یا ویژگیهای آن را حفظ کنید و تنها هزینه فضایی که برای ذخیرهسازی استفاده میکنید را پرداخت کنید. حتی میتوانید اطلاعاتی که به آنها کمتر نیاز و دسترسی دارید در سطوح کم هزینهتری ذخیره کنید تا در مخارجتان صرفه جویی شود.
-
زمان deployment
زمانی که تیم پیشرفت و توسعه آماده اجرا هستند باید زیرساختها سالم و آماده باشند تا سرعت اجرا و عملکرد را کم نکنند. ذخیرهسازی ابری این اجازه را به بخش آیتی میدهد که درست در زمان نیاز، میزان فضای لازم را در اختیار داشته باشد. با استفاده از این سرویس، بخش آیتی انرژی خود را به جای مدیریت سیستم ذخیرهسازی، صرف برطرف کردن مشکلات جدیتر اپلیکیشن کند.
-
مدیریت اطلاعات
محوریت محل ذخیرهسازی در فضای ابری باعث ایجاد تغییر و پیشرفت فوقالعادهای میشود. با استفاده از سیاستهای مدیریت چرخههای ذخیرهسازی ابری میتوانید وظایف مدیریت اطلاعات قدرتمندی را از جمله طبقهبندی خودکار یا قفل کردن دادهها را برای پشتیبانی انجام دهید.
نیازمندی های ذخیره سازی ابری
اطمینان از اینکه اطلاعات مهم و بحرانی یک شرکت ایمن و در هر زمانی قابل دسترس است، مسئلهای بسیار مهم و حیاتی محسوب میشود. هنگام ذخیرهسازی اطلاعات در فضای ابری، نیازمندیهای بسیاری هستند که باید در نظر گرفته شود که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
پایداری
اطلاعات باید به طور کامل و ایدهآل در چند دستگاه ذخیره سازی و تثبیت شود تا بروز اتفاقهایی مانند بلایای طبیعی، خطای انسانی یا از کار افتادگی دستگاهها منجر به از دست رفتن اطلاعات نشود.
-
در دسترس بودن
تمام اطلاعات باید در زمان نیاز قابل دسترسی باشند. با این حال، باید تفاوتی بین اطلاعات آرشیو شده و اطلاعاتی که به طور معمول و روزمره در یک کسبوکار استفاده میشوند و برای تکمیل عملکرد آن باید در دسترس باشند، وجود داشته باشد. ذخیرهسازی ابری ایدهآل، تعادل درستی از زمان و هزینه بازیابی ایجاد میکند.
-
امنیت
تمام اطلاعات به صورت کامل و ایدهآل در هنگام جابجایی رمزگذاری شدهاند. مجوزهایی که صادر میشوند و همچنین کنترل دسترسیها باید دقیقا همانند محلهای ذخیرهسازی درون سازمانی و سنتی، رعایت شوند.
انواع ذخیره سازی ابری
سه نوع از ذخیرهسازی اطلاعات به روش ابری وجود دارد که هرکدام مزایا و زمینه کاربرد مخصوص خود را دارند:
-
Object Storage
این نوع ذخیرهسازی اطلاعات بر پایه ساختارهای همسطح یا خطی است. اپلیکیشنهایی که در ابر گسترش پیدا کردند، معمولا از مقیاسپذیری بالا و ویژگیهای متادیتا بهره میبرند. روشهای ذخیره object مانند آمازون S3 (Amazon Simple Storage Service) برای ایجاد اپلیکیشنهای مدرن که به مقیاسپذیری و انعطاف بالا نیاز دارند، مناسب است. همچنین میتوان اطلاعات موجود را برای آرشیو کردن، تهیه فایل پشتیبان یا آنالیز کردن استخراج کرد.
-
File Storage
برخی از اپلیکیشنها دسترسی به فایلهای اشتراک گذاشته شده و همچنین یک سیستم تهیه فایل نیاز دارند. این مدل از ذخیره اطلاعات معمولا به یک سرور ذخیره اطلاعات متصل به نتورک (Network Attached Storage, NAS) نیاز دارد. روش ذخیره File مانند Amazon Elastic File System (EFS) برای کاربریهایی مانند انبار ذخیره محتوای بزرگ، محیطهای رشد و پیشرفت و فروشگاههای رسانهای مناسب است.
-
Block Storage
اپلیکیشنهای سرمایهگذاری مانند دیتابیسها یا سیستمهای ERP معمولا برای هر هاست خود به ذخیرهسازی اختصاصی با دسترسی سریع نیاز دارند. این مدل مشابه direct-attached storage (DAS) یا Storage Area Network (SAN) است. روشهای ذخیرهسازی ابری مبتنی بر بلاک مانند Amazon Elastic Block Store (EBS) برای تمام سرورهای مجازی آماده شدهاند و دسترسی فوق سریع به اطلاعات را که برای حجم کار بالا که نیاز به عملکرد سریع دارند، فراهم میکند.
پنج روش برای استفاده از ذخیره ابری
-
تهیه فایل پشتیبان و بازیابی آن
تهیه فایل پشتیبان و بازیابی آن بخش مهم و بحرانی اطمینان از در دسترس بودن و محافظت اطلاعات است. اما بالا بردن ظرفیت میتواند یک چالش مداوم باشد. ذخیره ابری هزینه کم، پایداری بالا و مقیاسپذیری فوقالعاده برای پشتیبانگیری و بازیابی دارد. سیاستهای مدیریت اطلاعات جاسازی شده مانند Amazon S3 Object Lifecycle Management میتواند با توجه به فرکانس استفاده یا تنظیمات زمانبندی به طور خودکار اطلاعات را به سطوح کمهزینهتر انتقال دهد. این مزایا امکان مقیاسپذیری را به طور قابل توجهی زیاد میکند که برای کسبوکارهایی مانند سرویسهای مالی، مراقبت سلامت و رسانه که حجم زیادی از اطلاعات قابل دسترس در طولانی مدت نیاز دارند، بسیار مناسب است.
-
تست نرم افزار و گسترش آن
محیطهای تست و توسعه نرمافزار اغلب نیاز به محیطهای ذخیرهای جدا، مستقل و دوبرابر دارند. علاوه بر زمان، هزینه سرمایه اولیه مورد نیاز برای ایجاد و گسترش آن نیز بسیار است.
برخی از بزرگترین و و معتبرترین کمپانیها در دنیا اپلیکشنهایی را با استفاده از انعطاف پذیری، عملکرد و هزینه کم فضای ذخیرهسازی ابری ایجاد کردند. حتی سادهترین سایتهای استاتیک با هزینههای خیلی کم و شگفت انگیز میتوانند بهبود پیدا کنند. توسعه دهندگان در سراسر جهان از سرویسهای ذخیرهای پرداخت به میزان مصرف استفاده میکنند تا مشکلات مدیریتی را از بین ببرند.
-
مهاجرت اطلاعات ابری
استفاده از فضای ذخیرهسازی ابری به دلیل دسترسی، پایداری و مقرونبهصرفه بودن میتواند برای صاحبان کسبوکار بسیار قانع کننده باشد، اما اقدامات آیتی سنتی و روتین مانند ذخیره، پشتیبان گیری، نتورک و امنیت نگران انتقال حجم زیادی از اطلاعات به فضای ابری هستند. سرویسهای مهاجرت اطلاعات به فضای ابری مانند AWS Import/Export Snowball میتوانند مهاجرت اطلاعات به فضای ابری را بسیار راحت کنند، اما نیازمند هزینه بالای اینترنت، صرف زمان زیاد و ملاحظات امنیتی هستند.
-
انطباق Compliance
ذخیرهسازی اطلاعات در فضای ابری میتواند نگرانیهایی در مورد تنظیمات و انطباق ایجاد کند، خصوصا اگر اطلاعات در حال حاضر در سیستمهای ذخیرهسازی نگهداری و منطبق شده باشند. کنترل انطباقهای اطلاعات ابری مانند Amazon Glacier Vault Lock طراحی شدند تا مطمئن شوید میتوانید به راحتی مخزنهای داده فردی را با استفاده از سیاستهای قابل قفل، گسترش و ارتقا دهید. به عنوان مثال، شما میتوانید با استفاده از کنترلهایی مانند Write Once Read Many (WORM) محدودیتی روی اطلاعات خود قرار دهید که در آینده امکان اجرای هیچگونه اصلاحاتی روی آن نباشد. حتی میتوانید از محصولات گزارش حسابرسی مانند AWS Cloud Trail استفاده کنید تا مطمئن شوید که انطباق و حاکمیت کاملی بر سیستمهای ذخیرهسازی ابری خود دارید.
-
بیگ دیتا و دریاچه های داده
استفاده از روشهای سنتی و درونسازمانی ذخیره اطلاعات میتواند از نظر هزینه، عملکرد و مقیاس پذیری، خصوصا در طول زمان، بار زیادی را بر دوش صاحبان اطلاعات قرار دهد. پروژههای بیگ دیتا یا کلان داده نیاز به محلهای ذخیرهسازی با مقیاس پذیری زیاد، مقرونبهصرفه، ایمن و با دسترسی خیلی سریع و آسان دارند که به آن دریاچه داده (Data Lake) گفته میشود.
دریاچههای داده که بر پایه روش ذخیرهای object storage ساخته شدهاند، اطلاعات را در حالت اصلی و بومی خود حفظ میکنند و متادیتا غنی دارند که به شما اجازه میدهد بخش خاصی از اطلاعات را استخراج کرده و برای آنالیز، در دسترس داشته باشد. دریاچههای داده که بر پایه فضای ابری هستند میتوانند در مرکز همه نوع ذخیرهسازی داده، پردازش، بیگ دیتا و موتورهای آنالیزگر مانند Amazon Redshift, Amazon RDS, Amazon EMR and Amazon DynamoDB قرار بگیرند تا به شما در تکمیل پروژه بعدیتان با صرف هزینه و زمان کمتر، کمک کند.
انواع سرویس های ذخیره اطلاعات به روش ابری
با توجه به اینکه این سرویس دسترسی به اطلاعات را از هر دستگاهی و در هر نقطه از جهان میسر میکند، شرکتهای مختلفی اقدام به ارائه این مدل سرویس کردهاند تا با ایجاد تنوع، دسترسی به ذخیرهسازی ابری را برای همه ممکن کنند. برخی از انواع فضای ذخیرهسازی ابری شامل موارد زیر میشوند:
-
iDrive
این برنامه یک فضای ذخیرهسازی ابری ایجاد میکند که با صرف هزینه کم، میتوانید از بهترین و بیشترین امکانات بهره ببرید. هدف اصلی این برنامه، ایجاد یک فضای مناسب برای کسبوکارهای کوچک است تا بتوانند از اطلاعات خود فایل پشتیان تهیه کنند، اما برای ذخیره کردن اطلاعات شخصی نیز میتوان از آن استفاده کرد. این فضا برای سیستم عاملهای ویندوز، مک و تلفنهای هوشمند با سیستم اندروید، آیفون و تبلت مناسب و قابل استفاده است. اما برای سیستم عامل لینوکس قابل استفاده نیست. این فضا حجم 5 گیگابایت را به صورت رایگان و آزمایشی در اختیار کاربران قرار میدهد و میتوانید با پرداخت هزینه اشتراک، تا حجم 10 ترابایت از آن استفاده کنید.
-
Amazon Cloud Drive
این فضای ذخیرهسازی ابری یک سرویس object storage است که برای کسب و کارهای کوچک و استفاده شخصی مناسب است. اما یک سرویس درجه یک نیست. این برنامه سرویس همگام سازی برای اندروید، iOS، macOS و ویندوز دارد. این سرویس 5 گیگابایت حجم اولیه رایگان در اختیار کاربران قرار میدهد و میتوانید با پرداخت هزینه اشتراک، از حجمهای بیشتر استفاده کنید. در نظر داشته باشید که هزینه این سرویس، از iDrive خیلی بیشتر است.
-
OneDrive
برنامه OneDrive یکی از مناسبترین برنامهها برای سیستم ویندوز است. هرکسی در فضای وب میتواند از این برنامه مانند file explorer به راحتی استفاده کند. این برنامه برای سیستم عامل ویندوز و با استفاده از اپلیکیشن برای Mac قابل استفاده است. همچنین میتوانید برای سیستم عاملهای گوشی هوشمند اندروید و iOS استفاده کنید. افرادی که از این برنامه استفاده میکنند میتوانند از 5 گیگابایت فضا به صورت رایگان و آزمایشی بهره ببرند، برای درخواست حجم بیشتر میتوانید با پرداخت هزینه، ماهانه 200 گیگ استفاده داشته باشید.
از مزیتهای این فضا این است که علاوه بر ذخیرهسازی اطلاعات، میتوانید از برنامههای office نیز استفاده کنید و برای کاربرانی که از سیستم عامل ویندوز و آفیس به صورت روزانه استفاده میکنند، بهترین گزینه است.
-
Dropbox
این برنامه اولین فضای ذخیرهسازی ابری است که شروع به کار کرد، به همین دلیل اکثر افراد یک حساب کاربری در این فضا دارند. تفاوت این برنامه با سایر فضاهای ذخیرهسازی در این است که مقدار حجم اولیه رایگانی که در اختیار کاربران قرار میدهد 2 گیگابایت است. بعلاوه، میتوانید حجم استفاده شخصی خود را به 3 ترابایت افزایش دهید و مبلغ تقریبی 20 دلار به صورت ماهانه پرداخت کنید. برای کسبوکارهای کوچک این حجم میتواند به 5 ترابایت ارتقا پیدا کند که سیستم اشتراکی و پرداختی متفاوت و مخصوص به خود را دارد. از مزیتهای این برنامه که باعث استفاده گسترده از آن شدهاست، رابط کاربری بسیار ساده آن است. اما هزینه اشتراک زیادی در مقایسه با سایر فضاهای ذخیره سازی ابری دارد.
-
Google Drive
برای افرادی که در فضای آنلاین فعال و با سرویسهای گوگل آشنا هستند، این فضای ذخیرهسازی ابری را حتما شنیدهاند. گوگل در ابتدا این برنامه را صرفا برای ذخیرهسازی ایجاد کرده بود، اما پس از آن خدمات دگیر خود مانند Google Sheet، Google Docs و Google Slide را به صورت آنلاین از طریق این فضا در اختیار کاربران قرار داد. اگر شما حساب کاربری گوگل داشته باشید، میتوانید از 15 گیگابایت حجم رایگان این فضا استفاده کنید. درایو برای تمام سیستم عاملها کاربردی و قابل دسترس است.
شما میتوانید از اپلیکیشن Google One برای سیستم عاملهای اندروید و iOS استفاده کنید تا به صورت اتوماتیک از اطلاعات گوشی هوشمند شما فایل پشتیبان تهیه کند. این اطلاعات شامل پیامهای چند رسانهای و تصاویر و ویدیوها با کیفیت اصلی آنها میشود.
-
Apple iCloud
این فضای ذخیرهسازی ابری برای کاربران Mac، iPhone یا iPad بهترین گزینه است تا اطلاعات خود را در محیط ابری ذخیره کنند. iCloud برنامه یکپارچهای است که میتواند اطلاعات تمام گجتهای آیفون شما را به صورت یکپارچه ذخیره کند. هر فردی تنها با داشتن یکی از دستگاههای شرکت اپل میتواند از 5 گیگ فضای رایگان استفاده کند. همچنین با پرداخت هزینه بیشتر، میتوان از ظرفیت بیشتر نیز بهره برد.