مقالات

OpenStack چیست؟ – مقدمه ای بر اپن استک

اپن استک(OpenStack) به مجموعه‌‎ای از ابزارهای نرم‌افزاری متن‌باز گفته می‌شود که به منظور ساختن و مدیریت کردن زیرساخت‎‌های رایانش ابری بکار می‌‎رود

OpenStack چیست؟

اپن استک(OpenStack) به مجموعه‎ای از ابزارهای نرم‌افزاری متن‌باز گفته می‌شود که به منظور ساختن و مدیریت کردن زیرساخت‎های رایانش ابری شامل ابرهای خصوصی و عمومی بکار می‎رود و حوزه عملیاتی آن در رایانش ابری، ارائه زیرساخت به عنوان سرویس یا IaaS است. این پروژه‌ی متن‌باز به کمک تعداد زیادی کمپانی بزرگ که سال‌هاست در زمینه‌‎های مختلف شبکه و… فعالیت دارند و هزاران توسعه‌دهنده دیگر، توسعه می‌‎یابد.

کاربردهای اپن استک (OpenStack)

OpenStack این امکان را برای کاربران خود فراهم می‌کند تا ماشین‌های مجازی یا instanceها را با هدف مدیریت یا انجام وظایف مختلف، با مشخصات سخت‌افزاری و شبکه‌ای دلخواه، در مدت زمان بسیار کم بسازند. در محیط ابری، مقیاس پذیری به صورت افقی بوده به این معنا که افزودن و کاهش ماشین‌های مجازی بنا به بار کار آن‎ها، به راحتی امکان‌پذیر است.

کاربردهای اپن استک

به طور مثال فرض کنید یک سرویس شبکه‎‌ای بر روی ۲ ماشین مجازی در حال پاسخ به درخواست کاربران است. حال اگر در این سناریو تعداد درخواست‌های وارد شده به این سرویس بیشتر از حد آستانه‌ای باشد که قبلاً برای آن تعریف شده، در همین حال است که یک ماشین مجازی به این مجموعه اضافه شده و تعداد ماشین‌های در حال سرویس دهی را به ۳ عدد افزایش می‎یابد. به طور مشابه هنگامی که بار کاری به حالت قبل برگردد و در یک بازه زمانی مشخص از حد آستانه کمتر بماند ماشین ساخته شده بعد از این مدت مشخص پاک شده و پیکربندی محیط بروزرسانی می‌شود.

نکته‌ی مهمی که باید به آن اشاره شود این است که OpenStack پروژه‌ای متن‌باز است؛ بدین منظور که هر کسی می‌تواند به کد منبع آن دسترسی پیدا کرده و تغییرات موردنظر و یا مورد احتیاج خود را در آن اعمال نماید و آن‌ها را با جامعه OpenStack به اشتراک بگذارد.

این بدین معناست که اپن استک از توانمندی هزاران توسعه دهنده در سراسر دنیا بهره می‌برد که منجر به بزرگتر شدن و قدرتمندتر شدنش می‌شود.

اپن استک

تاریخچه Openstack

سازندگان اپن استک چه کسانی بودند؟

در جولای ۲۰۱۰، شرکت Rackspace و NASA با همکاری هم پروژه متن‌باز رایانش ابری را شروع کردند که بعدها OpenStack نام گرفت.

علت شکل‎‌گیری پروژه‌‎ای به نام اپن استک

پروژه OpenStack برای کمک به سازمان‌ها برای راه‌‏‎اندازی سرویس‎‌های رایانش ابری بر روی سخت افزارهای استاندارد در نظر گرفته شد. اولین نسخه ارائه شده این جامعه با نام Austin بود و بعد از ۴ ماه تصمیم بر آن گرفته شد که به صورت دوره‌های ماهیانه بروزرسانی‎‌هایی برای این نرم‌‎افزار ارائه شود. بعدها پروژه‌ای با نام مستعار Nebula در سیستم Rackspace Cloud File platform به این منظور راه‌اندازی شد.

نسخه‎‌های متفاوت، شرکت‎‌های متفاوت

در سال ۲۰۱۱، برنامه نویسان Ubuntu پروژه OpenStack را به صورت پیش‌نمایشی با نام Bexar در Ubuntu در نسخه ۱۱٫۰۴ ارائه کردند. در نهایت در همان سال نیز Debian نیز پروژه OpenStack با نام Cactus را بر روی سیستم عامل Debian 7.0 Wheezy ارائه کرد.

در اکتبر ۲۰۱۱، SUSE یک نسخه پیش‌نمایش از OpenStack با نام Diablo را ارائه کرد.

در سال ۲۰۱۲، RedHat اقدام به معرفی توزیعی از OpenStack با نام Essex نمود و پس از آن در سال ۲۰۱۳ گروه RedHat نسخه‎ای با پشتیبانی تجاری از OpenStack با نام Grizzly را در جولای ۲۰۱۳ معرفی کرد.

در دسامبر ۲۰۱۳، شرکت Oracle اقدام به ورود به پروژه OpenStack نمود و پروژه OpenStack را بر روی Oracle Solaris قرار داد.

در می ۲۰۱۴، شرکت HP سیستمی به نام HP Helion را معرفی کرد که نسخه نمایشی از سیستم OpenStack برای HP بود و بر پایه Icehouse قرار داشت.

از مارچ ۲۰۱۵، همچنان NASA از OpenStack به عنوان رایانش ابری اختصاصی برای سیستم های خود استفاده می‌کند و پشتیبان OpenStack public cloud نیز است.

اپن استک

نسخه‌های مختلف OpenStack و وضعیت فعلی آنان

هر یک از نسخه‎‌های اپن استک دارای نام‎ متفاوتی هستند. این نام‌‎‏ها به وسیله کمیته فنی OpenStack پیشنهاد داده شده و انتخاب می‌‏شوند.

لیست نسخه‌های Openstack به شرح زیر است و در طول زمان به‌روز می‌گردد.

آخرین وضعیت سال معرفی نام نسخه آخرین وضعیت سال معرفی نام نسخه
منسوخ شده 2010 Austin پایان پشتیبانی 2014 Juno
منسوخ شده 2010 Bexar پایان پشتیبانی 2015 Kilo
منسوخ شده 2010 Cactus پایان پشتیبانی 2015 Liberty
پایان پشتیبانی 2011 Diablo پایان پشتیبانی 2016 Mikita
پایان پشتیبانی 2012 Essex پایان پشتیبانی 2016 Newton
پایان پشتیبانی 2012 Folsom در حال پشتیبانی 2017 Ocata
پایان پشتیبانی 2013 Grizzly در حال پشتیبانی 2017 Pike
پایان پشتیبانی 2013 Havana در حال عیب‎یابی فاز دوم 2018 Queens
پایان پشتیبانی 2014 Icehouse در حال توسعه 2018 Rocky

 

آخرین اطلاع از وضعیت نسخه‌‎های مختلف اپن استک را می‎توانید با مراجعه به releases.openstack.org دریافت کنید.

توسعه‌دهندگان OpenStack

 

توسعه‌دهندگان OpenStack

هم‎‌اکنون بیش از ۵۰۰ شرکت از جمله:

  • IBM
  • Fujtsu
  • Oracle
  • Yahoo
  • Citrix
  • Dell
  • AMD
  • Intel
  • Canonical Ltd
  • SUSE
  • HP
  • Cisco Systems

و شرکت‌ها و افراد بسیاری به این پروژه پیوسته‌ و در حال توسعه آن هستند.

آنچه گفته شد تنها گوشه‎‌ای بود از کاربردهای این نرم‌‎افزار بسیار کارآمد؛ پس در ادامه با ما همراه باشید تا با یکدیگر به بررسی و توضیح کوتاه هر یک از اجزای این نرم‌‎افزار بپردازیم.

با خرید سرور ابری از زس می‎‌توانید کارکردهای این نرم‌‎افزار را از نزدیک بررسی و امتحان نمایید.

برای مطالعات مقالات بعد از این سری مقالات به لینک‌های زیر مراجعه کنید.

اجزای OpenStack – قسمت اول

اجزای OpenStack – قسمت دوم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا

دریافت سرویس تست رایگان

ارتباط با ابر زَس

تلفن:        91078149 –  021

ایمیل:       Sales@XaaS.ir